Záchrana motýlího ráje 2.9.2009

06.09.2009 21:38

Když nám v práci vedoucí oddělení Jirka nabídl možnost se zúčastnit Charity day  - projektu na záchranu motýlího ráje ve Ždánicích, který má na strosti Nevládní organizaci DAPHNE ČR, ani chvilku jsem neváhala a hned jsem se přihlásila. A protože Pája je nejenom můj manžel, ale po letech opět i můj kolega v práci, jel samozřejmě taky. Tímto chci poděkovat Rádi, která mu své místo přenechala.

Na akci se vyjíždělo od naší firmy a bylo nás 18 dobrovolníků.

Ve  Ždánicích jsme byli kolem půl deváté a už na nás čekala Zuzana Veverková, která je členem ekologického institutu Daphne a jedním z koordinátorů projektu a zoolog.

Zuzana nám vysvětlila, co budeme dělat, podala odborný výklad a seznámila nás s budoucími plány, které s Motýlím rájem institut Daphne má.

Byli jsme rozděleni do několika skupinek k dobrovolníkům z Anglie, kdy převážně kolegové pomáhali s kácením stromů a jejich následným řezáním a zbytek skupiny shraboval a pálil suchou trávu, zahradnickými kleštěmi vyštipoval a pilkou vyřezával náletové dřeviny (třeba Pavel) a nebo tahal už vysekané křoví a dřeviny na oheň (třeba já).

Kromě práce jsme potkali pár motýlků, kudlanku nábožnou a hlavně odhodlanou partu lidí, kteří si vezmou dovolenou a jedou někam do České republiky zachraňovat motýlí ráj.

Byl to velmi příjemně a pracovně strávený den a doufám, že další akce, což by mělo být vysazování původních stromů (oskeruše, moruše, mandloně, jabloně), se opět budeme moci zúčastnit.

Motýli, pro které jsme lokalitu upravovali, se zde nejvíc objevují v květnu a červnu a v tuto dobu zde kvete spoustu zajímavých rostlin, jako jsou například orchideje a hořce. Pokud nám to vyjde, chystáme se do Ždánic v tomto období také, z čehož vyplývá, že bude další článek.

A tady je aspoň pár fotek.

Související články najdete zde a zde.