Výlet na Zelenou horu 5.7.2009

12.08.2009 22:23

Prodloužený červencový víkend, který byl zároveň naší letní dovolenou, jsme strávili převážně pracovně. Pozvala jsem na návštěvu ségru (majitelku psice Ariety, která u nás chvíli bydlela) a strýce (majitele svářečky a flexy – hlavních hrdinů návštěvy).
Od pátku do neděle dopoledne se u nás řezalo, svařovalo, brousilo a natíralo, až z toho vznikly nové letnící příbytky pro sukulenty. A protože jsme byli všichni moc šikovní, za odměnu jsme si nadělili výlet.
O tom, kam se pojede, bylo rozhodnuto asi dva měsíce dopředu, protože moje milovaná sestřička se chtěla už delší dobu podívat do Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou.
Takže jsem se naložili do auta a vyrazili. Před návštěvou kostela jsme se zastavili na náměstí ve Žďáře nad Sázavou a posilnili se dobrým jídlem.
Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře je asi nejzajímavější svým unikátním tvarem - je vystavěný na půdorysu ve tvaru pěticípé hvězdy. O historii se moc rozepisovat nebudu, protože fundovanější informace najdete na oficiálních webových stránkách https://www.zelena-hora.eu/historie/kostel-sv-jana-nepomuckeho/
Z čeho jsem byla naprosto uchvácená a nadšená, byla průvodkyně, která nám vyložila historii kostela. Konečně jsem po dlouhé době slyšela krásný výklad, kdy nás slečna plynule, srozumitelně a příjemným hlasem seznámila z historií poutního místa. Často jsem měla opačnou zkušenost. Například na návštěvu zámku Hluboká, kde jsme byli s Pájou před sedmi lety, vzpomínám díky kolovrátkovému přednesu průvodce dodnes.
Na Zelené hoře v době naší návštěvy probíhala rekonstrukce, takže díky lešení ztrácel trochu objekt na své magické působivosti. Oprava probíhala díky poškození střechy vichřicí a z toho důvodu také byly pozastaveny restaurátorské práce uvnitř objektu, na vnitřních stěnách, a kdy mělo zároveň dojít ke zpřístupnění horního patra ochozu. Ty by se zase časem měly rozběhnout, a až bude projekt dokončen, máme naplánováno, že ze znovu na Zelenou horu podíváme.
Ze Zelené hory je krásný výhled do okolí. Jestli kostel a okolí stojí za zhlédnutí se můžete podívat ve fotogalerii.