Tennessee Williams

03.02.2009 14:48

Tennessee Williams

26.03.1911 - 25.02.1983

Vlastním jménem Thomas Lanier Williams je americký černošský dramatik, básník a prozaik, patří k nejvýznamnějším dramatikům 20. století, jeho hry jsou stále na repertoáru světových, ale i našich divadel.
Narodil se 26. března 1911 v městě Columbus ve státě Mississippi v USA v rodině obchodního cestujícího. Po střední škole studoval žurnalistiku a během studia si vydělával různými brigádami. Po skončení školy odchází do Los Angeles a používá jméno Tennessee Williams.
Jeho život je hodně podobný osudům jeho hrdinů - byl homosexuál závislý na barbiturátech a amfetaminu, zemřel 25. února 1983 po požití velkého množství alkoholu. Také jeho hrdinové jsou lidé, kteří se dostali do velmi složité životní situace a cestu si hledají v iluzích, nikoliv v realitě života. Typické pro jeho dramata je psychologické vykreslení hlavních postav příběhu. Jeho nejznámější díla pocházejí ze 40. - 50. let. Většina her, básní i prózy není přeložena dosud do češtiny. Nejznámější jeho hry jsou nepochybně Kočka na rozpálené plechové střeše - hraje se i v současnosti v českých divadlech, je i známé filmové zpracování oceněné Oscarem s Paulem Newmanem a Liz Taylorovou, za toto dílo obdržel Williams Pulitzerovu cenu. Je známé i drama Skleněný zvěřiněc, Tramvaj do stanice Touha a Sestup Orfeův.