Návštěva u Václava Procházky 28.8.2009

01.09.2009 22:09

Poslední prázdninový víkend jsme si já a Romča udělali výlet na druhý konec republiky, přesněji do Plzně. Konalo se zde „Sukulentářské setkání členů a příznivců Sekce pěstitelů sukulentů“. Romča se po dlouhém váhání, nejsa si jista, jestli to od ní nebude přílišná troufalost, stala letos členkou spolku. Konání akce jsme navíc využili k seznámení s dvěma nadšenými a pro věc zapálenými sukulentáři Jirkou a Radkou, kteří provozují cenné webové stránky www.zelenelisty.estranky.cz. Nějaký čas jsme se již znali virtuálně a slibovali si, že se navštívíme, což se nám nakonec podařilo jako prvním (možná díky Jirkově nechuti k cestování). Musím říct, že se nás bezezbytku ujali, a jelikož jsme, vzhledem k rannímu začátku programu „Setkání“, do Plzně vyrazili již v pátek, domluvili nám Radka s Jirkou návštěvu u pana Procházky. Vyjádřili se o něm, že je to v okolí Plzně jediný kaktusář, který se stejnou měrou věnuje nekaktusovým sukulentům. A bylo skutečně na co koukat. Hned po uvítání a projítí brankou do zahrady se před námi na verandě objevily do řady vyrovnané tak půlmetrové cyphostemmy, některé s květenstvím a některé s plody. Hned za dalším rohem se na stolech letnili další zástupci sukulentních rodů, mezi nimiž převládaly haworthie, gasterie, titanopsisy.
Cestou ke skleníku jsme se ještě zastavili u dvou stolů kde se letnily kaktusy, a menší místo bylo také vyhrazené lithopsům a dalším druhům z čeledi Aizoaceae, kterým přímé sluneční světlo skutečně svědčilo. Jak se říká přímo hráli všemi barvami.
Na největší lahůdky jsme pak narazili přímo ve skleníku. Část prostoru, hned u dveří má pan Procházka vyčleněnu jako pracovní plochu, což se líbilo Romče, protože tak nějak si to představuje v našem budoucím skleníku. Člověk zde narazil na skutečnou všehochuť, takže by se zde daly pořídit fotografie téměř pro kompletní encyklopedii sukulentů. Těžko něco vypíchnout, protože prakticky všechny rostliny ve skleníku byli podle našeho gusta. Kdybych měl ale přeci jen něco vybrat pak třeba krásný exemplář kvetoucího pseudolithosu nebo Orbeu semotu, která rovněž v době naší návštěvy kvetla. Bílé ochlupení na okrajích květu se v průvanu nádherně třepotalo.
Na závěr jsme dostali možnost vybrat si nějaký sukulent, což Romču uvedlo do rozpaků. Pan Procházka nás odvedl do fóliovníku se semenáčky a Romče si po delším váhání vybrala Eubhorbii aeruginosu. A tak se tento sukulent stal naší historicky první darovanou rostlinou při návštěvě sbírky.
Pokud budete mít chuť dozvědět se další informace o Václavu Procházkovi, můžete navštívit webové stránky plzeňských kaktusářů https://www.kkplzen.eu/.
Fotky najdete zde