Lithops optica (Marl.) N.E. Brown (1910) (W)

09.02.2010 19:02

Původ:

Sebraný Dr. H.W. Marlothem v dubnu 1909.

Latinsky optica 'jako oko' .

Rozšíření:

Namibie, v úzkém pruhu asi 200 km dlouhém, ale jen asi 30 km širokém, sahajícímu jižně podél pobřeží od bodu okolo 20 km severně od Lüderitz. Všechna tato místa jsou v Area Diamondu.

TL blízko Prince of Whales Bay (Prinzenbucht), v nadmořské výšce 50 m a 'rostoucí v písku pokrytém štěpinami z rulových kamenů' (C289).

Hornina:

Biotitická rula; rula; křemenec; křemenec a rula; pegmatit a rula; pískovec, křemenec a calcret; vápenec a calcret; calcret a břidlici.

Barvy:

Šedobílá, šedá, růžová, trochu žluto-hnědá, hnědá, červená, zelenavě šedá, černá.

Popis:

Obvykle rozeznatelný svojí zelenavě šedou barvou a otevřenými okénky, ale rostliny, které rostou dále ve vnitrozemí od břehu a nad 150 m n.m. mají sklon být poněkud větší než formy od pobřeží a jsou velmi často docela silně skvrnité.

Profil je zkráceně srdčitý; občas ± plochý, obvykle zřetelně vydutý, často hrbolatý s jednou stranou obličeje nižší než druhou, proto je poněkud nakloněný; štěrbina hluboká, 6-13 mm; laloky spojené až poněkud rozbíhavé.

Obličej je mírně vyvýšený; většinou ± ledvinovitý; laloky většinou ± nepravidelné; matné + průsvitné; hladké.

Okraje jsou zřetelné, pravidelné až mírně nepravidelné, s jemným vroubkováním, ale ve skvrnách se často tvoří velmi nepravidelně zoubkované nebo zvlněné poloostrůvky; vnitřní okraje jsou obvykle velmi rovné.

Okénka jsou obvykle úplně otevřená, ale někdy s několika malými ostrůvky; ve skvrnité jsou formě často redukovaná na úzké nepravidelné kanálky, obličej je pak velmi matný; zvláště u silně vydutých a hrbolatých rostlin, okénka jsou často protažená výrazně dolů do konců vnitřních okrajů a tvoří dlouhé jemné body podél štěrbin.

Kanálky mají obvykle v skvrnitou formu, obvykle jsou široké, ale nepravidelné, někdy úzké a velmi nepravidelné.

Ostrůvky často chybí; obvykle malé a rozptýlené, někdy spíše tmavé, ale ve skvrnité formě, často větší, četnější a nepravidelné ve formě.

Červené linky chybí.

Tmavé tečky nejsou viditelné.

Barvy:

Okraje a ostrůvky jsou matné, bělavě šedé, šedé nebo béžové, někdy s nádechem zelené, růžové, modré nebo žluté; okraje mají občas mírně sytější barvu na okraji okének.

Okénka a kanálky mají různé odstíny od průsvitné, zelenavě šedé, šedé nebo modravě šedé. Ramena jsou stejná jako okraje, nebo mírně jednotvárnější.

Velikost:

Malý až střední, průměr obličeje až 30 X 20 mm, většinou asi 20 X 15 mm.

Počet hlav je až 20 nebo více, většinou 2-5.

Květy:

Bílé, velmi často s růžovými cípy; velmi malé až malé, až 20 mm Ø, většinou 12-15 mm Ø.

Semenná pouzdra jsou většinou 5-lokulární (96%), nebo 4-lokulární (3%), nebo 6-lokulární (1%). Profil je ve tvaru člunu, vrchol ± plochý, někdy mírně vydutý nebo vyhloubený, obvykle s tmavou linkou těsně pod okrajem, až 1 mm širokou.

Obličej je široce eliptický, s otočeným okrajem, až do 10 X 7 mm, většinou asi 7 X 6 mm.

Semena jsou hnědá; krabatá 2, skvrnitá.

 

C081

C275

C276

C277

C286

C288

C289

C290

C292

C294

C307

C310

C404

Maculate form C291

Maculate form C293

Maculate form C311 

 

Informace z knihy Lithops Flowering Stones, Desmond T. a Naureen A. Cole, (2005), Cactus&Co. Libri, a z  www.lithops.co.za/species/optica.html