Lithops karasmontana ssp. karasmontana v. tischeri D.T. Cole (1973) (W)

15.01.2010 23:59

Původ:

Sebraný D.T. & & N.A. Coleovými 20. července 1970 (C182, PRE), a pojmenovaný po Dr.  Arturovi Tischerovi z Heidelbergu, Německo. Tento taxon je pravděpodobně totožný s *L. fosulifera Tisch. nom. nud.

Rozšíření:

Namibie, na jediném známém místě, asi 65 km SZ od Karasburgu (C182).

Hornina:

Hnědý, bílý a červeně zbarvený křemenec.

Popis:

Poměrně jednotný a lehce identifikovatelný svojí barvou, která budí celkový dojem, že je červenavě hnědá nebo cihlově červená.

Profil je seříznutý; plochý až velmi mírně vydutý; štěrbina mělká, 4-8 mm; laloky spojené.

Obličej je zarovnaný; elipsovitě ledvinovitý; laloky stejné-nestejné; matné + velmi tmavě průsvitné; obvykle zřetelně svraštělé.

Okraje nejsou někdy rozeznatelné, nebo nejsou zřetelně ohraničené, jsou nepravidelně zoubkované, nebo zvlněné s malými nebo velkými poloostrůvky.

Okénka jsou málokdy velmi tmavá, otevřená, obvykle ± uzavřená, občas chybí nebo nejsou jasně rozlišitelná, obličej je pak ± úplně matný.

Kanálky někdy chybí nebo jsou redukované na tmavé linky; obvykle jsou úzké a uspořádané do údolí, která dělí obličej na řadu hrbolků, které jej činí zřetelně krabatým; občas jsou redukované do sítě z vtlačených úzkých rýh.

Ostrůvky jsou zřetelné převážně jako řada hrbolků obklopených údolími nebo rýhami, malými až velkými, nepravidelnými, někdy redukovanými na nezřetelných skvrnky.

Červené linky jsou v kanálcích, někdy jsou velmi nezřetelné a nejsou viditelný bez lupy, obvykle několik rozvětvených linek, háčků nebo teček, které mohou být spojené a tvořit nepravidelnou přerušovanou síť.

Tmavé tečky jsou zřídka viditelné bez lupy, jsou řídce roztroušené přes celý obličej ale převážně jsou v kanálkách.

Barvy:

Obličej je někdy velmi tmavý, průsvitný v jednom nebo druhém odstínu od namodrale růžové nebo červené, okénka pak nejsou jasně rozeznatelné.

Okraje a ostrůvky mají různé odstíny od matné, béžové, žlutohnědé nebo růžové, oranžovohnědé nebo červenohnědé, okraje jsou někdy odstupňované sytější barvou.

Okénka a kanálky mají různé odstíny od tmavé, průsvitné, mdlé, zelenavě nebo modravě šedé nebo načervenale nebo zelenavě hnědé.

Červené linky jsou krvavě červené až mdle červenavě rezavé.

Tmavé tečky jsou mdlé, tmavě zelenavě šedé.

Ramena matná, modravě, zelenavě nebo narůžověle šedá.

Velikost:

Střední až velký, průměr obličeje až 35 X 25 mm, většinou okolo 30 X 20 mm.

Počet hlav je až 5 nebo více, většinou 1 - 2.

Květy:

Bílé, střední až velké, až 47 mm Ø, většinou 25-35 mm Ø.

Semenná pouzdra jsou většinou 5-lokulární (96%), nebo 6-lokulární (4%).

Profil je ve tvaru člunu, vrchol ± plochý.

Obličej je eliptický, až 9 X 6,5 mm, většinou okolo 8 X 6 mm.

Semena jsou žlutohnědá; hladká až svraštělá 1, skvrnitá.

 

Informace z knihy Lithops Flowering Stones, Desmond T. a Naureen A. Cole, (2005), Cactus&Co. Libri, a z www.lithops.co.za/species/karasmontana.html

C182