Lithops karasmontana ssp. karasmontana v. karasmontana (1920) (W)

15.01.2010 23:14

Původ:

Sebraný profesorem Kurtem Dinterem a jeho manželkou, paní Juttou Dinterovou, kteří ho objevili v Karas Mountains v říjnu 1913.

Rozšíření:

Namibie, Z a JZ od Great Karasbergu, především v oblasti poblíž a mezi Klein Karasem, Grünauem a na sever, a Ai-Aisem.

TL Karas Mountains, bez bližších údajů, ale zřejmě blízko Klein Karasu.

Hornina:

Pegmatit; křemenec; rula; křemenec a calcrete; pegmatit, křemenec a pískovec.

Barvy:

Šedobílá, bílá, šedá, růžová, žlutohnědá, hnědá, červenohnědá, zelenavě bílá.

Popis:

Neobyčejně proměnlivý, některé rostliny jsou matné a rovnoměrně barevné, jiné s rozsáhlou sítí úzkých kanálků a značek, a jiné s tmavými průsvitnými otevřenými okénky; hodně se u nich střídají barvy.

V některých koloniích rostliny inklinují k zastoupení převážně jedné nebo druhé barvy nebo typické formy, ale všechny kolonie jsou poněkud 'smíšené', a v některých se vyskytují všechny možné formy.

Profil je seříznutý; plochý až mírně vydutý, občas lehce vyhloubený; štěrbina docela hluboká, 4-10 mm; laloky spojené.

Obličej je zarovnaný, elipsovitě ledvinovitý; laloky stejné-nestejné; většinou matné; většinou poněkud krabaté, občas hladké.

Okraje jsou obvykle tmavé, občas docela zřejmé ale nepravidelné, s četným zoubkováním.

Okénka obvykle chybí, obličej je pak obvykle vyvýšený, dělený mělkými údolími do řady hrbolů, ale občas ± hladký a rovnoměrně matný; občas je velmi tmavý průsvitný, s nebo bez mělkých údolí.

Kanálky jsou obvykle docela úzké a nepravidelné, občas tvoří tučné sítě, častěji však řadu teček, pomlček nebo malých trojúhelníkových tvarů vzniklých  v mělkých údolích, prohlubních nebo jámách; někdy jsou redukované na úzké rýhy, nebo velmi lehce vtlačené tmavé linky.

Ostrůvky někdy chybí; obvykle jsou obklopené úzkými kanálky nebo rýhami a potom jsou docela zřetelně rozpoznatelné, ale mají nepravidelný tvar; často jsou tmavé a viditelné jen jako nezřetelné hrbolky obklopené stejně tmavými mělkými údolími.

Červené linky někdy chybí, obvykle tvoří řadu krátkých linek, háčků, trojúhelníků a teček, které mohou být spojené do sítě; velmi často jsou kanálkové oblasti ± úplně zaplněné červenými linkami, a lze je rozeznat jen pod lupou.

Tmavé tečky jsou zřídka viditelné dokonce i lupou.

Barvy:

Obličej může být úplně matný, má různé odstíny od cihlově červené, béžové, žluté, hnědé, růžové, lososové, mléčně modré, šedobílé.

Okraje a ostrůvky jsou matné, světle šedé, zbarvené do různých odstínů od modré, zelené, žluté, hnědé, růžové nebo červené, nebo béžové, někdy s nezřetelnou skupinou světlejších barev poblíž okrajů.

Okénka (pokud jsou zřejmá) a kanálky jsou velmi tmavé, průsvitné, šedé, šedavě, modravě nebo hnědavě zelené, zelenavě šedé, šedavě růžové, hnědé nebo červenohnědé.

Červené linky jsou tmavě hnědé, červené nebo červenavě rezavé.

Tmavé tečky jsou mdle tmavě šedavě zelené.

Ramena jsou někdy stejná jako okraje, ale světlejší, nebo namodrale šedá.

Velikost:

Střední až velký, průměr obličeje až 35 X 28 mm, většinou okolo 25 X 20 mm.

Počet hlav je až 12 nebo více, většinou 2-6.

Květy:

Bílé, střední až velké, až 45 mm Ø, většinou 25-35 mm Ø.

Semenná pouzdra jsou většinou 5-lokulární (87%), nebo 6-lokulární (11%), nebo 4-lokulární (2%). Profil je ve tvaru člunu, vrchol ± plochý.

Obličej je eliptický, až 11 X 8 mm, většinou okolo 8 X 6,5 mm.

Semena jsou žlutohnědá; hladká až svraštělá 1 až hrbolkatá 1, skvrnitá.

 

Informace z knihy Lithops Flowering Stones, Desmond T. a Naureen A. Cole, (2005), Cactus&Co. Libri, a z www.lithops.co.za/species/karasmontana.html

C223

C225

C226

jacobseniana C227

mickbergensis C168

mickbergensis C169

mickbergensis C317

mickbergensis C327

Signalberg form C065

C328