Kultivary L. gracilidelineata

04.01.2010 20:11

Lithops gracilidelineata ssp. gracilidelineata v. gracilidelineata acf 'Ernst's Witkop' (1985) (W-form)

Původ:

Tato forma se objevila v roce 1980 mezi výsevy pěstovanými Ernstem E. Fritzem ze semen z rostlin které sesbíral asi 70 km ENE Swakopmund, Namibie (C385).

Dle názoru D.T. a N.A. Coleových jsou rostliny v této kolonii velmi podobné var. waldroniae, a měly by být klasifikovány jako takové, takže acf ' Ernstova Witkop' ('witkop' = bílá hlava či kopec) by měla být považována za totožnou s Fritzovou acf 'White Lady'.

Popis:

Květy jsou bílé (namísto žlutých), ale rostliny jsou jinak nerozeznatelné od jiných ve stejné kolonii, a proto jsou identifikovatelné jen když v kvetou.

Barvy:

Okraje a ostrůvky matně bledě smetanově nažloutle zelené. Okénka a kanálky tmavé, průhledné, zelenavě šedé či šedavě zelené.

Červené linky obvykle velmi tmavý, mdle oranžově červené.

Tmavé tečky jsou velmi zřídka rozeznatelné dokonce i lupou, jsou mdlé, tmavě šedavě zelené, ramena jsou stejná jako okraje nebo šedší a jednotvárnější.

C385A

 

Lithops gracilidelineata ssp. gracilidelineata v. waldroniae acf 'Fritz's White Lady' (1985) (W-form)

Původ:

Tato forma se objevila v roce 1980 mezi výsevy pěstovanými Ernstem E. Fritzem ze semen rostlin sebraných D.T. & N.A. Coleovými v kolonii C189.

Rostliny v lokalitě nebyly nalezeny, ale pravděpodobně se tam někdy vyskytovaly.

Tato forma je velmi podobná acf 'Ernst's Witkop' která od ní možná není tak docela odlišná.

Popis:

Květy bílé (namísto žlutých), ale rostliny jsou jinak nerozeznatelné od var. waldroniae a proto jsou identifikovatelné jen když v kvetou.

C189A

 

Informace z knihy Lithops Flowering Stones, Desmond T. a Naureen A. Cole, (2005), Cactus&Co. Libri, a z www.lithops.co.za/species/gracilidelineata.html