Lithops villetii ssp. kennedyi (H.W. de Boer) D.T. Cole (1967) (W)

01.01.2010 22:09

Původ:

Sebraný H. C. (Mia) Kennedym v roce 1966 a pojmenovaný po něm.

Rozšíření:

JAR:

KP: v relativně malé oblasti mezi Pofadderem a Loeriesfonteinem a V od Gamoepu, V od rozsahu ssp. deboeri, a asi 40 km S od rozsahu ssp. villetii.

TL 'Bushmanland, 30 mil S od Buchufonteinu' (C123).

Rostliny v TL rostou v narůžověle šedobílém calcretu a jsou zpravidla menší a šedivější, než převážně rudohnědé formy, které se objevují ve všech dalších lokalitách; jsou proto nejméně charakteristickým ssp.

Hornina:

Jemnozrnný pískovec; naplavený pískovec; pískovec s trochou pegmatitu; pískovec s trochou calcretu; calcret s trochou pískovce.

Barvy:

Hnědá, červenohnědá, šedavě hnědá, s trochou šedé, růžové, černé, bílé; narůžověle šedobílá s trochou šedé, tmavě hnědé, černé.

Popis:

Charakteristický svým zkráceným profilem, úzkými a velmi zoubkovanými okraji a zpravidla rudohnědou barvou; jednotný a obvykle snadno identifikovatelný.

Profil je seříznutý; povrch vrcholu většinou ± plochý; štěrbina mělká, 6-10 mm; laloky spojené, občas velmi mírně rozbíhavé.

Obličej je zarovnaný, elipsovitý; laloky stejné-nestejné; matné; mírně krabaté.

Okraje jsou zřetelné, nepravidelně a značně zoubkované, občas s malými poloostrůvky.

Okénka jsou obvykle ± uzavřená, občas ± úplně otevřená.

Kanálky jsou většinou docela úzké, nepravidelné.

Ostrůvky jsou obvykle početné, většinou malé, obvykle zřetelné, ale často redukované na tmavé skvrnky.

Červené linky chybí; na okrajích je někdy viditelné načervenalé lemování, které se může jevit jako červené linky, ale je to zdání.

Tmavé tečky nejsou viditelné.

Barvy:

Okraje a ostrůvky mají různé odstíny od matné šedé, modravě nebo narůžověle šedé, nebo šedavě růžové, hnědé, oranžovohnědé nebo červené; okraje, zvláště v zoubkováních, jsou často tence lemované hnědšími nebo načervenalými nahloučeninami, které se také vyskytují někdy poblíž ostrůvků.

Okénka a kanálky mají různé odstíny od matné, zelenavě nebo hnědavě šedé nebo šedavě zelené, hnědé, oranžovohnědé nebo červenavě hnědé.

Ramena jsou někdy stejná jako okraje, ale často více šedá nebo modravě šedá; někdy se barva rozšiřuje také na poloostrůvky a vnější ostrůvky.

Velikost:

Střední až velký, průměr obličeje až 36 X 25 mm, většinou okolo 28 X 20 mm.

Počet hlav až 4 nebo více, většinou 2.

Květy:

Bílé, malé až střední, až 30 mm Ø, většinou 20-25 mm Ø.

Semenná pouzdra jsou většinou 6-lokulární (88%), nebo převážně 7-lokulární (9%) nebo 5-lokulární (2%).

Profil ve tvaru člunu, vrchol ± plochý.

Obličej je široce eliptický až eliptický, až 9 X 7 mm, většinou okolo 8 X 6 mm; víčka buněk jsou často mírně žebrovaná nebo příčně svraštělá.

Semena jsou žlutohnědá, hladká až svraštělá 1, skvrnitá.

C123

C197

C199

C200A

C228

C229A

 

Informace z knihy Lithops Flowering Stones, Desmond T. a Naureen A. Cole, (2005), Cactus&Co. Libri, a z www.lithops.co.za/species/villetii.html