Lithops verruculosa v. verruculosa G.C. Nel (1943) (V)

01.01.2010 20:02

Původ:

Sebraný Dr. van der Westhuizenem v září 1939.

Latinsky verruculosa 'hrbolatý nebo mající bradavice'.

Rozšíření:

JAR:

KP, na velmi velkém zhruba čtyřúhelníkovém územní založeném na Kenhardtu, s body J od Prieska, Brandvlei, a s body V od Gamoepu.

TL 'North West Cape', bez bližších údajů.

Hornina:

Mandlovitá láva a železná ruda s trochou calcretu; calcret s jemnozrnným křemencovým pískovcem; calcret s rohovcem a jaspisem; calcret s rohovcem a jemnozrnným pískovcem; calcret s břidlicovým pískovcem; calcret v žulové půdě.

Barvy:

Šedobílá, šedohnědá, červenohnědá, šedavě zelená, trochu růžov, červená, černá, modrá.

Popis:

Rozlišitelný svými viditelnými malými červenými hrbolky nebo puchýřky na obličeji, a svým širokým rozsahem barvy květů.

Profil je seříznutý; vrchol povrchu plochý až lehce vydutý, občas mírně vyhloubený; štěrbina mělká, 4-8 mm; laloky spojené.

Obličej je zarovnaný, obvykle zřetelně ledvinovitý; laloky stejné-nestejné; matné až průsvitné; téměř hladké až trochu krabaté.

Okraje jsou docela přesně stanovené v otevřených okénkách rostliny, ale nepravidelně zoubkované s malými poloostrůvky a četnými linkami, jednoduchými a vidlicovitými, rozšiřujícími se z okének; nebo nejsou jasně rozeznatelné.

Okénka jsou obvykle ± uzavřená, občas ± úplně otevřená, často jsou redukovaná na velmi úzké kanálky; v každém případě mají obvykle jemné rýhy, které se zužují úplně do okrajů.

Kanálky jsou široké až úzké, mírně vtlačené, nepravidelné; často jsou redukované na nepravidelnou síť z mírně vtlačených jemných rýh.

Ostrůvky jsou zřetelné nebo viditelné jako oblasti ± uzavřené rýhami; nečetné, malé až velké, většinou jsou poněkud nepravidelné, obvykle přesně stanovené ale někdy redukované na nezřetelné skvrnky.

Červené linky jsou obvykle viditelné a četné, malé až velmi malé bradavice nebo puchýřky, až 1 mm Ø, jsou obvykle kulaté a ± izolované jedna od druhé; někdy spolu těsně sousedí a tvoří krátké čáry, čárky nebo tvary podobné pulcům; obvykle jsou umístěné v kanálcích, téměř vždy jsou mírně vyvýšené, občas ± zarovnané se spodní částí kanálku a potom jsou méně viditelné.

Tmavé tečky nejsou viditelné.

Barvy:

Obličej (okraje a ostrůvky) mají různé odstíny od matně šedé nebo béžové s nádechem růžové, žluté, světle hnědé, fialové, zelené nebo modré.

Okénka a kanálky mají různé odstíny od průsvitné, šedavě, hnědavě nebo načervenale zelené, nebo zelenavě hnědé nebo modravě nebo zelenavě šedé.

Červené linky jsou tmavé, krvavě červené nebo červenavě rezavé, obvykle jsou jasné a mírně lesklé, někdy sytější, pokryté modravým filmem, a potom jsou tmavě modravě červené.

Ramena mají různé odstíny od matné, modravě šedé nebo šedavě modré, někdy nápadně kontrastují s okraji.

Velikost:

Střední až velký, průměr obličeje až 34 X 26 mm, většinou okolo 25 X 18 mm.

Počet hlav až 8 nebo více, většinou 2-4.

Květy:

Barevně velmi proměnlivé, většinou mají odstíny od slámově žluté, zlatě žluté přes tmavě žlutou, světle oranžovou, bronzovou, zrzavou a citrusově žlutou, perleťově růžovou a růžovou, lososovou, krémovou a skoro bílou; odstíny barev jsou často kontrastní nebo mají vnitřní kruh oranžový, růžový, světle fialový nebo purpurový, který se může rozšiřovat na okvětní tyčinky; malé až střední, až 35 mm Ø, většinou 20-25 mm Ø.

Semenná pouzdra jsou většinou 5-lokulární (90%), nebo převážně 6-lokulární (6%),  4-lokulární (2%) nebo 7-lokulární (1%).

Profil je ve tvaru člunu, vrchol plochý.

Obličej je eliptický až téměř kulatý, až 8 X 7 mm, většinou okolo 6,5 X 5 mm.

Semena jsou žlutohnědá, hladká až svraštělá 1 hrbolkatá 2, skvrnitá.

C120

C129

C159

C178

C198

C200B

C229B

C230C

*inae C095

C157

C196

 

Informace z knihy Lithops Flowering Stones, Desmond T. a Naureen A. Cole, (2005), Cactus&Co. Libri, a z www.lithops.co.za/species/verruculosa.html