Lithops vallis-mariae (Dint. & Schwant.) N.E. Br. (1925) (Y)

01.01.2010 23:47

Původ:

Sebraný paní Angelou Haninou Beetzovou v roce 1923, na farmě jejího otce v Marienthavlu, to jest 'Mariadale', proto vallis-mariae 'Mariino údolí'.

Rozšíření:

Namibie, ve velké čtyřúhelníkové oblasti S a V od Keetmanshoop, a omezený přibližně Bersebou, bodem asi 30 km SZ od Marientalu, Stamprietu, a bodu asi 40 km S od Aroabu.

TL blízko Marientalu (C281).

Hornina:

Kulatý křemenec a pískovec; calcrete s trochou křemence; také se ve vyskytuje pánvi, kde je velmi málo pískovce a křemencových oblázků.

Barvy:

Žlutobílá, žlutohnědá, šedobílá, trochu hnědé, červenohnědá, bílá, šedá, černá.

Popis:

Charakteristický svým zkráceným profilem, skoro bílou barvou a nepatrně svraštělým povrchem vrcholu; jednotný a snadno identifikovatelný druh.

Profil seříznutý, plochý až mírně vydutý; štěrbina mělká, 5-10 mm; laloky spojené.

Obličej zarovnaný; většinou ± ledvinovitý; laloky ± stejné zřetelně nestejné; matné, celý obličej velmi nepatrně svraštělý nebo s tečkami drobnými jako špendlíková hlavička, někdy jsou viditelné očima, někdy jen lupou; mírně krabaté.

Okraje a okénka chybí nebo jsou velmi tmavá.

Ostrůvky jsou viditelné jen jako oblasti ± uzavřené kanálky.

Kanálky často chybí, nebo tvoří řada vtlačených rýh ve formě teček, háčků a krátkých linek, až 1 mm širokých ale obvykle méně než 0,5 mm, konce linek a teček jsou někdy docela hluboce vtlačené;

někdy jsou rýhy a prohlubeniny velmi mělké a jeví se jako nezřetelná, lehce vtlačená síť, nebo jako série pravidelných stehů poblíž vnějších okrajů; občas jsou rozšířenější a vytváří zřetelnou vtlačenou síť přes celý obličej.

Červené linky chybí.

Tmavé tečky nejsou viditelné.

Barvy:

Obličej je matný bledý šedobílý, nebo šedobílý s nádechem krémově žluté, zelený, béžový nebo růžový; okraje bývají trochu žlutější nebo růžovější než zbytek obličeje.

Kanálky jsou matné, velmi tmavé, průsvitné, šedé, modravě šedé, narůžověle šedé nebo narůžověle hnědé.

Ramena jsou mírně světlejší nebo šedivější než obličej.

Velikost:

Střední až velký, průměr obličeje až 40 X 30 mm, většinou okolo 30 X 23 mm.

Počet hlav až 10 nebo více, většinou 2-4.

Květy:

Slámově žluté, občas oranžově žluté, někdy s nádechem bronzové nebo růžové; malé až střední, až 30 mm Ø, většinou 20-25 mm Ø.

Často jsou větší díky kališním lístkům, které jsou za konci okvětních lístků, o 3-5 mm; květ má často stopku, která je pak až 25 mm nad obličejem rostliny.

Semenná pouzdra jsou obvykle 5-lokulární (91%), nebo převážně 6-lokulární (4%) nebo 4-lokulární (5%).

Profil je ve tvaru člunu, plochý, občas mírně vydutý.

Obličej je široce eliptický, až 10,5 X 8 mm, většinou okolo 8 X 6,5 mm.

Semena jsou světle žluto-hnědá až žluto-hnědá; hladká až svraštělá 1, skvrnitá.

C060

C066

C166

C238

C281

C282

C296

*margarethae C167

 

 

Informace z knihy Lithops Flowering Stones, Desmond T. a Naureen A. Cole, (2005), Cactus&Co. Libri, a z www.lithops.co.za/species/vallis-mariae.html