Lithops pseudotruncatella ssp. pseudotruncatella v. pseudotruncatella (1908) (Y)

20.02.2010 01:55

Původ:

Sebraný profesorem Kurtem Dinterem v roce 1897.

Latinsky pseudo 'klamný nebo podobný', truncatella 'poněkud zkrácený', takto je pojmenovaný pro svoji domnělou podobnost tvarem Mesem. truncatellum.

Rozšíření:

Namibie, s centrem výskytu u Windhoeku s paprsky asi 40 km, ale s velkým rozsahem asi 120 km dál od Steinhausenu SV.

TL je popisovaná jako 'Damaraland, Great Namaqualand', bez dalších bližších údajů.

Hornina:

Křemenec; břidlice, slída.

Barvy:

Bílá, červeně skvrnitá, žlutohnědá, hnědá, šedá, tmavě hnědá, červenohnědá.

Popis:

Je charakteristický svými obvykle hustými a větvícími se rozvětvenými kanálky a červenými linkami, a svými velmi četnými tmavými tečkami.

Profil je seříznutý; vrchol povrchu plochý až lehce vydutý, občas mírně vyhloubený; štěrbina mělká, 4-8 mm; laloky spojené.

Obličej je zarovnaný, většinou ± ledvinovitý, laloky většinou ± nestejné; většinou matné; hladké až velmi mírně svraštělé.

Okraje nejsou jasně rozeznatelné, jsou nepravidelně přerušované pronikajícími početnými rozvětvenými kanálky a červenými linkami, a také tmavými tečkami; vnitřní okraje jsou často docela zřetelné.

Okénka nejsou obvykle zřetelně rozeznatelná, vždy ± uzavřená, často redukovaná na úzké kanálky, ve kterých jsou přímo umístěné červené linky; kombinace kanálků a tmavých teček někdy tvoří tmavý průsvitný celek, který vypadá jako olejová skvrna.

Kanálky nejsou zřetelně vymezené, jsou velmi nepravidelné, mírně vtlačené, občas úplně široké, obvykle úzké a často redukované na tenké rýhy.

Ostrůvky jsou viditelné jako matné oblasti ± uzavřené kanálky, jsou nepravidelné a nejsou zřetelně ohraničené, nepočetné, malé až velké.

Červené linky jsou v kanálcích, obvykle jsou nepravidelné a značně rozvětvené, často spojené, tvoří přerušovanou síť, ale někdy jsou redukované na rozptýlené krátké linky, pomlčky a tečky; konce jsou často jemně rozvětvené a zužují se až do vnějších okrajů, ale jsou ukončené v nápadné lince podél vnitřního kraje.

Tmavé tečky jsou obvykle velmi početné, většinou zřetelně viditelné, nepravidelně roztroušené přes celý obličej, zahrnují okraje, ostrůvky i kanálky, a občas se prodlužují až k ramenům; často jsou soustředěné podél okrajů červených linek, a potom se obtížně odlišují od kanálků.

Barvy:

Obličej (okraje & ostrůvky) jsou matné, bledě šedé nebo béžové s nádechem různých odstínů od žlutohnědé, oranžovohnědé, hnědé, růžové, zelenavě žluté, světle fialové nebo modré, okraje jsou někdy nezřetelně odstupňované mírně světlejší barvou.

Kanálky jsou tmavé, průsvitné, mdle zelenavě nebo modravě šedé nebo šedavě zelené.

Červené linky mají různé odstíny od hnědé, oranžovohnědé, červenohnědé, červené nebo červenavě hnědé.

Tmavé tečky jsou mdlé, tmavě zelenavě nebo modravě šedé.

Ramena jsou stejná jako okraje nebo trochu šedší a jednotvárnější.

Velikost:

Střední až velmi velký, průměr obličeje až 50 X 35 mm, většinou okolo 25-40 X 20-30 mm.

Počet hlav je až 20 nebo více, většinou 2-4.

Květy:

Žluté, střední až velmi velké, až 50 mm Ø, většinou 25-40 mm Ø.

Semenná pouzdra jsou většinou 6-lokulární (73%), nebo převážně 7-lokulární (22%), nebo 8-lokulární (3%) nebo 5-lokulární (2%).

Profil je kulatý, vrchol ± špičatý, občas plochý.

Obličej je většinou ± kulatý, s otočeným okrajem, až 13 X 11 mm, většinou okolo 8 X 7,5 mm.

Semena jsou světle hnědá až hnědá; hrbolkatá 3.

C067

C070

C263

C315

*alpina C068

*alpina C381

*mundtii C099

*mundtii C100

Pallid form C264 

 

Informace z knihy Lithops Flowering Stones, Desmond T. a Naureen A. Cole, (2005), Cactus&Co. Libri, a z www.lithops.co.za/species/pseudotruncatella.html