Lithops pseudotruncatella ssp. groendrayensis (Jacobs) D.T. Cole (1961) (Y)

20.02.2010 02:28

Poznámka:

Tento taxon publikoval Jacobsen jako varietu L. pseudotruncatella, ale doktorem H.W. de Boerem byl umístěn jako varieta L. vallis-mariae, protože se tomuto druhu podobá barvou a má nepatrně vytečkovaný nebo vrásčitý povrch vrcholu. Ve skutečnosti posledně zmíněný rys často u ssp. groendrayensis chybí. V ostatních více podstatných ohledech, zejména květem a strukturou semenného pouzdra je naprosto odlišný od L. vallis-mariae, ale je nepochybně příbuzný svému velmi blízkému sousedovi, L. pseudotruncatella ssp. dendritica. Za zmínku stojí to že, vzdálenost mezi ssp. groendrayensis a nejbližší nám známou kolonií L. vallis-mariae je asi 100 km.

Původ:

Sebraný Wilhelmem Triebnerem v roce 1957, na farmě Groendraai, a distribuovaný jím jako Lithops sp. 'groendray', 'greendray' a 'groendraai'.

Rozšíření:

Namibie, v malé oblasti sahající 30-40 km J a JJV od Rehobothu.

TL Groendraai (C244).

Hornina:

Křemenec.

Barvy:

Bílá,  červenobílá, růžová, žlutohnědá, hnědá, šedavě zelená, červená.

Popis:

Charakteristický svým zkráceným vrcholem, šedobílou barvou a jednohlavou konstitucí; velmi jednotný a snadno identifikovatelný.

Profil je seříznutý; plochý až mírně vyhloubený, někdy mírně konkávní; štěrbina mělká, 4-8 mm; laloky spojené.

Obličej je zarovnaný, kulatě eliptický, laloky ± stejné; matné; hladké, někdy nepatrně svraštělé nebo s tečkami drobnými jako špička špendlíku, které jsou často viditelné jen lupou.

Okraje, okénka a ostrůvky chybí nebo jsou velmi tmavé.

Kanálky většinou chybí nebo jsou velmi nejasně viditelné, obvykle jako řada povrchových jemných teček, háčků, čárek anebo krátkých linek, které mohou občas tvořit hrubou, přerušovanou síť.

Červené linky obvykle chybí, zřídka jsou viditelné jako velmi tmavé subkutánní tečky nebo velmi krátké linky v kanálcích, ale viditelné jsou jen s lupou.

Tmavé tečky nejsou viditelné.

Barvy:

Obličej je matný, bledý, šedobílý, někdy se slabým nádechem modré, růžové nebo zelené; okraje jsou někdy tmavé, rozeznatelné jako trochu bledší než zbytek obličeje.

Kanálky jsou velmi tmavé, průsvitné, zelenavě šedé.

Červené linky jsou mdle červené.

Ramena jsou stejná jako okraje nebo šedší a jednotvárnější.

Velikost:

Střední až velmi velký, průměr obličeje až 53 X 44 mm, většinou okolo 35 X 30 mm.

Počet hlav je velmi zřídka víc než 1, výjimečně 2.

Květy:

Žluté, střední až velké, až 40 mm Ø, většinou 30-35 mm Ø.

Semenná pouzdra jsou většinou 6-lokulární (48%), 7-lokulární (26%), nebo 8-lokulární (21%), ostatní 9-lokulární (4%) nebo 5 - nebo 10-lokulární (1%).

Profil je kulatý až ve tvaru člunu, vrchol plochý, někdy mírně vydutý nebo špičatý.

Obličej je široce eliptický, občas ± kulatý, s otočeným okrajem, až 11 X 9,5 mm, většina okolo 8,5 X 7,5 mm.

Semena jsou žlutohnědá ; krabatý 1 až hrbolkatá 1, skvrnitá.

C239

C244

Witkop form C246

 

Informace z knihy Lithops Flowering Stones, Desmond T. a Naureen A. Cole, (2005), Cactus&Co. Libri, a z www.lithops.co.za/species/pseudotruncatella.html