Lithops otzeniana G.C. Nel (1937) (Ywc)

14.02.2010 17:01

Původ:

Sebraný profesorem G.C. Nelem v roce 1936 (?), a pojmenovaný po M. Otzenovi, který pozval Nela, aby jel na společnou sběrovou cestu, během které objevil rostliny.

Rozšíření:

JAR:

 KP, v malé oblasti S a SZ od Loeriesfonteinu.

TL 'Bushmanland: Brakfontein, 30 mil od Loeriesfonteinu, v zvětralé žule, pod keři a v otevřených místech mezi kameny' (C128).

Hornina:

Rula.

Barvy:

Šedobílá, šedá, světle hnědá, zelenavě šedobílá.

Popis:

Velmi výrazný díky vroubkovaným okrajům a zaobleným ostrůvkům.

Profil je srdčitě-zkrácený; vrchol povrchu vydutý; štěrbina docela hluboká, 8-13 mm; laloky obvykle mírně rozbíhavé.

Obličej je zarovnaný až lehce vyvýšený; většinou ± eliptický; laloky stejné-nestejné; matné + průsvitné; hladké až mírně krabaté.

Okraje jsou obvykle velmi zřetelné, občas ± rovné nebo mírně zoubkované, charakteristicky vroubkované se zaoblenými poloostrůvky.

Okénka jsou obvykle ± uzavřená, většinou s docela velkou otevřenou oblastí uprostřed, ale někdy redukovaná na úzké kanálky; občas ± úplně otevřená.

Kanálky jsou široké až úzké, nepravidelné.

Ostrůvky jsou nečetné, obvykle docela velké, pravidelné, zaoblené, a většinou umístěné společně s poloostrůvky podél vnějších a vnitřních okrajů.

Červené linky chybí.

Tmavé tečky nejsou viditelné.

Barvy:

Okraje a ostrůvky mají různé odstíny od matné, světle šedé, obvykle s nádechem bledě růžové, krémové, zelené nebo modré.

Okénka a kanálky mají různé odstíny od průsvitné, modravě nebo šedavě zelené, nebo zelenavě, modravě nebo narůžověle šedé, občas s načervenalým odstínem, který je nahoře, na vnitřním kraji okrajů světlejší.

Ramena jsou stejná jako okraje, nebo trochu světlejší.

Velikost:

Malý až střední, průměr obličeje až 30 X 20 mm, většinou asi 25 X 18 mm. Počet hlav až 23 nebo více, většinou 2-5.

Květy:

Žluté s bílým středem, malé až střední, až 35 mm Ø, většinou 20-30 mm Ø.

Semenná pouzdra jsou většinou 5-lokulární (94%), nebo 4-lokulární (4%), nebo 6-lokulární (2%). Profil je ve tvaru člunu, vrchol plochý.

Obličej je široce eliptický až eliptický, až 8,5 X 6,5 mm, většinou okolo 7,5 X 6 mm.

Semena jsou žlutohnědá; hrbolkatá 1, skvrnitá.

C128

C280 

C350 

 

Informace z knihy Lithops Flowering Stones, Desmond T. a Naureen A. Cole, (2005), Cactus&Co. Libri, a z www.lithops.co.za/species/otzeniana.html