Lithops karasmontana ssp. eberlanzii (Dint. & Schwant.) D.T. Cole (1925) (W)

16.01.2010 00:05

Původ:

Sebraný Friedrichem G. Eberlanzem v roce 1923 (?), a pojmenovaný po něm.

V roce 1922 byly rostliny této ssp. nalezeny jižně od Ausu (Kuckaus - Pockenbank rovině) profesorem Kurtem Dinterem, který se domníval, že to je L. bella N.E. Br.

Následovně byly rostliny z této oblasti publikovány jako *L. erniana Tisch. ex - Jakobs.

Rozšíření:

Namibie, v rozsáhlé čtyřúhelníkové oblasti založené přibližně kolem Lüderitzu, Ausu, Witputsu a bodu okolo 40 km JZ Witputsu.

TL 'v Kovisberg', V od Lüderitzu (C369).

Náš koncept ssp. eberlanzii zahrnuje *L. erniana Tisch. ex - Jacobs.

Hornina:

Rula; biotitická rula a calcret; pegmatit a calcret: křemenec a calcret; rula a calcret; pegmatit; živec skvrnitý se slídou.

Barvy:

Šedobílá, bílá, světle hnědá, hnědá, šedá, růžová, načervenale hnědá; načervenale růžová s černými skvrnami.

Popis:

Neobyčejně proměnlivý, některé rostliny jsou úplně matné a téměř jednotné v barvě, jiné s úzkými až širokými poloprůsvitnými kanálky, a další se silnou sítí z jemných rýh - stejných jako kanálky; hodně se u nich střídají barvy.

Profil je zkráceně srdčitý; občas ± plochý, obvykle zřetelně vydutý; štěrbina docela hluboká, 7-15 mm; laloky spojené, na vrcholu někdy lehce rozbíhavé.

Obličej je zarovnaný až lehce vyvýšený; elipsovitě ledvinovitý; laloky stejné-nestejné; převážně matné; hladké až mírně krabaté.

Okraje nejsou obvykle jasně rozlišitelné, mají nepravidelné zoubkování; občas jsou úplně přesně dané a pravidelně zvlněné se zřetelnými poloostrůvky; často nepravidelně vrytými s několika rozeklanými nebo rozvětvenými linkami prodlužujícími a zužujícími se ven z kanálků a tvořícími malé nebo velké poloostrůvky.

Okénka jsou obvykle ± uzavřená, někdy úplně matná  pouze s náznaky mdlých kanálků, zřídka ± úplně otevřená.

Kanálky jsou široké až úzké, občas úplně zřejmé, obvykle spíše nezřetelné a nepravidelně rozvětvené, konce větví se zužují až do okrajů; kanálky jsou často redukované na úzké mírně vtlačené rýhy; vzor rozvětvených kanálků byl přirovnaný Dr. H.W. de Boerem ke stopám ptáků.

Ostrůvky jsou někdy tučné a zřejmé, často nezřetelné a jakoby pokryté skvrnami; někdy ne víc než matné mírně hrbolaté oblasti uzavřené kanálky; občas sotva rozeznatelný proti pozadí matných kanálků.

Červené linky někdy chybí; obvykle je to síť ze slabých rozvětvených linek vsazených do kanálků nebo rýh, velmi často jsou redukované na řadu teček, háčků anebo krátkých linek, které mohou být docela tmavé a bez lupy neviditelné.

Tmavé tečky nejsou viditelné bez lupy, jsou velmi rozptýlené a obvykle blízko vnitřních okrajů.

Barvy:

Obličej (okraje a ostrůvky) mají různé odstíny od matné, bledé nebo tmavé šedobílé, které mohou mít odstín modrý, světle fialový, růžový, hnědý, žlutohnědý, béžový, žlutý nebo zelený; okraje jsou občas tmavé, odstupňovaný v lehce hlubším odstínu.

Okénka a kanálky mají různé odstíny od tmavé, průsvitné nebo matné, bledě šedé s odstínem modrým, zeleným, růžovým, hnědým, světle fialovým, žlutohnědým, béžovým nebo tmavě šedozeleným.

Červené linky jsou červené, hnědé, oranžovohnědé, růžové nebo červenavé, někdy jasné a tučné, často mdlé a spíše nezřetelné.

Tmavé tečky jsou mdlé šedozelené.

Ramena obvykle stejná jako obličej, ale mohou být poněkud světlejší nebo tmavší.

Velikost:

Malý až střední, průměr obličeje až 38 X 25 mm, většinou asi 25 X 20 mm.

Počet hlav je až 15 nebo více, většinou 2-4.

Květy:

Bílé, střední až velké, až 40 mm Ø, většinou 25-30 mm Ø.

Semenná pouzdra jsou většinou 5-lokulární (97%), nebo převážně 6-lokulární (3%).

Profil je ve tvaru člunu, vrchol ± plochý.

Obličej je kulatý až široce eliptický, až 9 X 7 mm, většinou okolo 7 X 6 mm.

Semena jsou žlutohnědá; svraštělá 1 až hrbolkatá 1, skvrnitá.

 

Informace z knihy Lithops Flowering Stones, Desmond T. a Naureen A. Cole, (2005), Cactus&Co. Libri, a z www.lithops.co.za/species/karasmontana.html

C082

C208

C369

C370

C398

C399

C400

C401

C405

erniana C147

erniana C209

erniana witputzensis C149