Lithops hookeri v. susannae (D.T. Cole) D.T. Cole (1970) (Y)

10.01.2010 15:13

Původ:

Sebraný D.T. Coleem  3. prosince 1967 (C091, PRE).

Pojmenovaný po paní Susanně Berghové, manželce Willema Bergha, který upozornil na existenci této charakteristické formy a poskytl informace o její lokalitě.

Rozšíření:

JAR:

KP, ve velmi malé oblasti Z od Salt Lake, JV od Douglasu, tudíž uzavřený v rozmezí var. marginata a J od rozsahu var. dabneri.

TL 'blízko Salt Lake.. roztroušený mezi trsy trávy a malých keřů na kamenných hřebenech, nižší jihozápadní svah na nízkém kopci' (C091).

Hornina:

Zvětralý pegmatitový štěrk.

Barvy:

Šedavě žlutá, šedobílá, hnědá.

Popis:

Liší se od typu svou krémově zelenavou nebo šedavě žlutou barvou, svým méně síťovaným vzorem z rýh, a svým menším rozměrem.

Profil je seříznutý; povrch vrcholu plochý až mírně vydutý; štěrbina mělká, 4-7 mm; laloky spojené.

Obličej je zarovnaný, elipsovitě ledvinovitý; laloky stejné-nestejné; většinou matné; mírně krabaté.

Okraje nejsou jasně rozlišitelné, velmi nepravidelné, značně vryté jednoduchými a rozvětvenými linkami zužujícími se ven z kanálků a tvořící rozsáhlé poloostrůvky.

Okénka většinou chybí, obvykle jsou viditelná jen jako matné oblasti síťované rýhami, ale někteří jedinci mají širší kanálky tmavě průsvitné.

Kanálky jsou lehce vtlačené, někdy jsou až 1,5 mm široké, většinou to jsou mnohem užší rýhy, buď izolované, nepravidelných tvarů, nebo nepravidelně rozvětvené ale obvykle netvoří spojenou síť jako typová varieta.

Ostrůvky jsou obvykle zřetelné ale nepravidelné, malé až velké, ± uzavřené kanálky a rýhami.

Červené linky někdy chybí, nebo jsou nezřetelné, viditelné jen pod lupou jako tečky, pomlčky a čárky v kanálkách, někdy jsou spojené a tvoří přerušovanou síť.

Tmavé tečky jsou zřídka viditelné dokonce i lupou, nečetné, jsou nepravidelně roztroušené v kanálcích a ostrůvkách.

Barvy:

Obličej (okraje a ostrovy) májí různé odstíny od matné krémově nebo bledě šedé, často s nádechem žluté, zelené, růžové nebo bledě hnědé, okraje jsou občas odstupňované intenzivnější barvou.

Kanálky mají různé odstíny od tmavé průsvitné šedavě zelené, zelenavě šedé, hnědé, nebo oranžovohnědé, někdy je v okrajích intenzivnější barva.

Červené linky jsou tmavé mdle červené.

Tmavé tečky jsou mdle tmavě šedozelené.

Ramena jsou stejná jako obličej, nebo mírně světlejší.

Velikost:

Malý až střední, průměr obličeje až 28 X 20 mm, většinou asi 22 X 17 mm.

Počet hlav je až 12 nebo více, většinou 2-6.

Květy:

Žluté, střední až velké, až 45 mm Ø, většinou 25-35 mm Ø.

Semenná pouzdra jsou většinou 6-lokulární (88%), nebo 5-lokulární (9%) nebo 7-lokulární (3%). Profil je ve tvaru člunu, vrchol ± plochý.

Obličej je téměř široce eliptický až eliptický, až 8 X 6 mm, většinou okolo 7 X 5,5 mm.

Semena jsou světle hnědá, hladká až svraštělá 1, skvrnitá.

 

Informace z knihy Lithops Flowering Stones, Desmond T. a Naureen A. Cole, (2005), Cactus&Co. Libri, a z www.lithops.co.za/species/hookeri.html  

 

C091