Lithops herrei L. Bol. (1932) (Ywc)

09.01.2010 22:46

Původ:

Sebraný v říjnu 1930 doktorem Adolarem Gottliebem Juliusem (Hansem) Herrem, správcem Botanicé zahrady, University Stellenbosch, a pojmenovaný po něm.

Rozšíření:

JAR:

KP, v úzkém pruhu asi 70 km dlouhém a ne víc než 10 km širokém, podél Orange River od Alexandra Bay po Sendelingsdrif; a v Namibii, v místech Z a JZ od Sendelingsdrifu.

TL Swartwater, Richtersveld, KP (C235).

Hornina:

Křemenec a břidlice; mandlovitá láva a calcret.

Barvy:

Šedobílá, černá, bílá, šedá, hnědá.

Popis:

Jako u Lithopsu optica, jsou dvě formy tohoto druhu, bez skvrn, ten se vyskytuje relativně blízko k pobřeží (v rámci 30 - 40 km) a v nízkých polohách, a skvrnité nebo více matné formě, která se vyskytuje dále ve vnitrozemí a v poněkud vyšších nadmořských výškách.

Uprostřed těchto lokalit (zahrnující i TL) jsou obě formy zastoupeny, takže by bylo nevhodné je pokládat za variety.

Jedna z lokalit v Namibii je nejvíce ve vnitrozemí, a nejvýše, a rostliny vyskytující se tam jsou nejvíce matné.

Profil je srdčitě seříznutý, občas mírně dvouklínovitý; povrch vrcholu je občas ± plochý, ale obvykle vydutý a často mírně hrbolatý, jedna strana obličeje je někdy nižší než druhá, což budí dojem, že je poněkud nahnutý; štěrbina hluboká, 7-15 mm; laloky spojené nebo mírně rozbíhavé.

Obličej je zarovnaný až lehce vyvýšený; elipsovitě ledvinovitý; laloky jsou většinou poněkud nestejnoměrné; matné + průsvitné; hladké až mírně krabaté.

Okraje jsou někdy zřejmé a docela pravidelné nebo lehce zoubkované, obvykle poněkud nezřetelné a velmi nepravidelné s četnými poloostrůvky, příležitostně jsou úplně nezřetelné.

Okénka josu občas ± úplně otevřená, obvykle ± uzavřená, občas chybí, obličej je pak téměř úplně matný.

Kanálky jsou široké až úzké, nepravidelné, občas redukované na řadu jemně vtlačených nepravidelných rýh a mini okének, které tvoří velmi nepravidelné jemné sítě; někdy také redukované na řadu nespojených úzkých rýh nebo oddělených mini okének v matném obličeji.

Ostrůvky nečetné, malé až velké, většinou velmi nepravidelné, často redukované na nezřetelné mramorování nebo skvrnky, podobné síti nebo krajce.

Červené linky chybí.

Tmavé tečky jsou zřídka viditelné dokonce i lupou, je jich málo.

Barvy:

Obličej (okraje a ostrůvky) mmají různé odstíny od neprůhledné bledé, mléčně šedé nebo bledě šedivé zbarvené do zelena, modra, smetanova, žluta, růžova nebo žlutohněda, okraje jsou někdy slabě lemované poněkud bledším odstínem.

Okénka a kanálky mají různé odstíny od průsvitné mdlé až středně šedě, modravě, zelenavě, žlutavě nebo narůžověle šedé, nebo šedavě, hnědavě nebo modravě zelené.

Tmavé tečky jsou mdlé, namodrale šedozelené.

Ramena jsou stejná jako okraje, nebo šedší a jednotvárnější.

Velikost:

Malý až střední, průměr obličeje až 30 X 21 mm, většinou asi 23 X 17 mm.

Počet hlav je až 20 nebo více, většinou 2-7.

Květy:

Žluté, občas bronzově žluté, s bílým středem, velmi malé až malé, až 23 mm Ø, většinou 15-20 mm Ø.

Semenná pouzdra jsou většinou 5-lokulární (95%), nebo 6-lokulární (4%), nebo 4-lokulární (1%). Profil je ve tvaru člunu, vrchol ± plochý, obvykle s tmavou linkou až 1 mm širokou těsně pod okrajem.

Obličej široce eliptický až eliptický, s otočeným okrajem, až 9 X 7 mm, většinou asi 7 X 6 mm; víčko komůrky má velmi zřetelné okraje.

Semena jsou světle hnědá až hnědá; hrbolkatá 1, skvrnitá.

Informace z knihy Lithops Flowering Stones, Desmond T. a Naureen A. Cole, (2005), Cactus&Co. Libri, a z www.lithops.co.za/species/herrei.html

C213

C234

C235

C355

C361

(*transluscens) C236

(*transluscens) C237