Lithops hermetica D.T. Cole (2000) (Y)

09.01.2010 22:33

Původ:

Sebraný 6. a 7. července 1995 Stevenem Hammerem (Hammer 2003) a Dr. paní G. Williamsonovou (G&FW & H 5444 (NBG)), kteří byli členy botanické expedice v Protected Diamondu Area (Sperrgebiet), v Namibii.

V lokalitě jej také studovali a sbírali Desmond T. a Naureen A. Coleovi 12. května 1999.

Druh:

C397 (WIND, holo, iso); Namibie -2716AA, na calcretu a dolomitu.

Naprosto vhodné charakteristické jméno, hermetica, bylo navrženo Stevenem Hammerem vzhledem k 'hermeticky uzavřené Protected Area Diamond', jediné oblasti, kde jsou lithopsy a ostatní sukulentní rostliny poměrně v bezpečí před predátory.

Rozšíření:

Namibie, v řadě kolonií (nebo v jednotlivých oddělených koloniích), podél jižního okraje od Tsausu Plateau na jeho jihozápadním konci; rostliny se pravděpodobně vyskytují také dále na planině na sever a na východ.

Hornina:

Zvětralý a většinou velmi hrubý tmavě modrošedý dolomit, většinou s bílým až šedavě bílým calcretem, kamennými drtěmi a štěrkem, také velmi zvětralými a hrubými, které jsou mezi dolomitovými kameny.

Popis:

Malý a proměnlivý druh, s výraznými mdlými nebo bělavě šedými ostrůvky kontrastujícími s tmavě šedými okénky, někdy se zelenavými nebo mdle načervenalými odstíny.

Profil je převážně ± seříznutý, občas srdčitě seříznutý, plochý až lehce vydutý; štěrbina hluboká, až 8 mm; laloky mírně rozbíhavé.

Obličej je zarovnaný až lehce vyvýšený; převážně eliptický; laloky jsou většinou ± nepravidelné; matné až částečně průsvitné; mírně krabaté.

Okraje jsou velmi nepravidelné, obvykle s hluboce vrytými hlubinnými kanálky; vnitřní okraje spíše pravidelnější, někdy vryté nebo přerušované.

Okénka se jeví jako široké až úzké, nepravidelně tvarované kanálky, lehce vtlačené, obvykle docela zřetelné, až 3 mm široké, občas téměř otevřené.

Kanálky jsou široké až úzké, nepravidelné, občas redukované na řadu jemně vtlačených nepravidelných rýh a mini okének, tvořících velmi nepravidelné jemné sítě; někdy také redukované na řadu nespojených úzkých rýh nebo oddělených mini okének v matném obličeji.

Ostrůvky se objevují jako poměrně velké, nepravidelně tvarované matné oblasti uzavřené kanálky.

Červené linky chybí.

Tmavé tečky jsou četné, zelenavě šedé, nepravidelně rozptýlené přes celý obličej, matné a průsvitné oblasti, často koncentrované podél a především v kanálcích, proto je obtížné rozlišit i pomocí lupy, kdy se jedná o kanálky a kdy o koncentraci tmavých teček.

Barvy:

Obličej (okraje a ostrůvky) jsou matné, mdle šedé.

Kanálky jsou tmavé, průsvitné, tmavě šedé až zelenavě šedé, někdy s načervenalým nádechem. Ramena stejná jako obličej nebo velmi nepatrně bledší.

Velikost:

Malá, průměr obličeje až 23 X 16 mm, většinou asi 18-12 mm.

Počet hlav je až 5 nebo více, většinou 2.

Květy:

Žluté, malé, zřídka až 27 mm Ø, většinou 18-23 mm Ø.

Semenná pouzdra jsou většinou 5-lokulární (95%), zřídka 6-lokulární (5%).

Profil je ve tvaru člunu, lehce vydutý.

Obličej je široce eliptický.

Semena jsou velmi světlá, smetanově žlutá, se světle hnědou špičkou; hladká; (tato barva je tak výrazná že nezapadá do obvyklého popisovacího schématu).

 

Informace z knihy Lithops Flowering Stones, Desmond T. a Naureen A. Cole, (2005), Cactus&Co. Libri, a z www.lithops.co.za/species/hermetica.html

 C397