Barvy podzimu a orchidejové překvapení

25.10.2009 22:25

V sobotu jsme měli naplánované dva výlety. První na prodej skalniček do Arboreta v Černých Polích a druhý do Čtyřlístku v Bystrci, kde má dvakrát ročně výstavu Sukulentních krajinek pan Honc. Na jeho akcích jsme se sukulenty začínali a tak jsme si zase po delší přestávce chtěli oživit atmosféru výstavy. Také udělat nějaké fotografie, protože dřív nás to nenapadlo a navíc jsme chtěli zjistit, jestli nás zaujme něco z Honcovi nabídky, protože za těch pár let se naše zaměření přece jen o něco posunulo.

Jak bylo v plánu, vyrazili jsme do Arboreta, kde jsme se dozvěděli, že kromě skalniček je i výstava nazvaná Barvy podzimu.

Okoukli jsme skalničky, něco málo nakoupili a šli se projít po Arboretu. Počasí nám přálo, sluníčko svítilo a ještě hřálo, stromy už byly krásně podzimně vybarvené, fotky se fotily samy, co víc si přát.

Po příjemné procházce jsme se rozhodli, že se podíváme i na avízovanou výstavu. Po vstupu do budovy jsme se rozhlédli, podívali se na pár expozic a po vystoupání několika schodů jsme se ocitli ve skleníku, kde jsme si okamžitě připadali jak v ráji.

Podle informací Arboreta je uvnitř jedna z největších sbírek tropických orchidejí v Evropě. Je v ní zastoupeno 4000 taxonů, které pocházejí z oblastí tropů a subtropů Střední a Jižní Ameriky, jihovýchodní Asie, Afriky a Austrálie (mají i vanilku pravou, ale ta zatím ještě nekvetla). Kromě orchidejí je zde i pěkná sbírka tropických rostlin – tilandsií, bromélií, zástupci čeledi araceae a arecaceae. K dokonalosti chyběly už jen sukulenty. 

V době, kdy jsme byli ve skleníku začínala prohlídka Arboreta a skleníku s průvodcem, ale protože jsme již měli Arboretum za sebou, tak jsme se rozhodli, že pojedem domů. Ano domů, a ne na druhou výstavu, protože na sklaničkách jsme se trošku rozšoupli, a kromě arisém, které si koupil Pája, nám do rozrůstající se sbírky přibyly tři Tillandsie, dvě Drosery, Bletila striata a Ginko biloba, no nekupte to, když je to tak krásné a levné…..

Cestovat na druhý konec Brna se nám s tou zátěží už opravdu nechtělo. Navíc byl čas potěšit kromě očí taky žaludek, a tak jsme sobotní výlet zakončili s kuřecím buritem a sklenicí kofoly.

Fotky z Arboreta tady.

Fotky ze skleníku tu.